Visual Art

Common Ground

An Indonesian playground in the Netherlands and a Dutch playground in Indonesia.

Location Sonsbeek 2016, Arnhem, Nederland & Tebet, Jakarta, Indonesië
Production 2016
Material Steel playground equipment and bench, stones, marble placard. Stainless steel playground equipment and bench, rubber tiles
Measurement 1500 x 700 x 250 cm (LxWxH)
Photo: Maurice Boyer

De tentoonstelling Sonsbeek 2016 wordt gecureerd door Ruangrupa uit Jakarta, Indonesië met als thema Transactie.

Common Ground haalt een Indonesische speeltuin uit de wijk waar Ruangrupa is gevestigd naar Park Sonsbeek en plaatst er op dezelfde lokatie een typisch Nederlandse speeltuin voor terug.

De speeltuinen verschillen opvallend van kleur en ontwerp. Bovendien zijn de strenge veiligheidsvoorschriften waaraan een Nederlandse speeltuin moet voldoen een kenmerkend verschil. Kinderen zien altijd en overal mogelijkheden om te spelen, des te meer wanneer zij geïnspireerd worden door een speeltoestel. Een klimrek, een wip of een glijbaan is in elke speeltuin verschillend, terwijl het spelen er op universeel is.

Geboren in Nederland, is Maze de Boer opgegroeid met de prachtig ontworpen speeltoestellen van Aldo van Eyck, zoals de iconische in vele Nederlandse speeltuinen te vinden iglo.In tegenstelling tot de hoeveelheid speelplaatsen in Nederlandse plantsoenen, perken en straten, bevinden Indonesische speeltuinen zich minder vaak buiten in het publieke domein. Speeltuinen zijn regelmatig te vinden in overdekte commerciële winkelcentra of binnenplaatsen van kinderopvangcentra.

Met deze ingreep refereert Common Ground niet alleen aan de handelsrelatie van Nederland met Indonesië in het koloniale tijdperk, maar benadrukt ook de kracht en flexibiliteit van kinderen waarin we investeren voor de toekomst.

Photo: Maurice Boyer

New Dutch playground in Jakarta

The site where the Indonesian playground was moved to Sonsbeek park now houses a playground designed by Maze de Boer, inspired by the Dutch playgrounds of his childhood.

Photo: Ajeng Urunaili
Photo: Ajeng Urunaili
Photo: Ajeng Urunaili
Photo: Reza Afisina

The original playground in Jakarta

The playground as it was set up in Jakarta before it was transported to Sonsbeek Park